Τα τραγανά, ανοιξιάτικα λαχανικά είναι γνωστό ότι είναι πλούσια σε βιταμίνες και φυτικές ίνες, αποτελώντας σούπερ αντιοξειδωτική τροφή εποχής. Τα παρακάτω, όμως, τα γνωρίζατε;
Τι συμβαίνει με τα
άσπρα σπαράγγια
Τα σπαράγγια δεν είναι μόνο πράσινα. Πιθανόν να τα έχετε συναντήσετε και σε
άλλα χρώματα, όπως λευκό, το οποίο πολλοί πιστεύουν ότι πρόκειται για
διαφορετική ποικιλία. Στην πραγματικότητα, όμως, τα λευκά σπαράγγια είναι
πράσινα σπαράγγια που καλλιεργήθηκαν χωρίς πρόσβαση στο φως,
παρουσιάζοντας μικρότερη διατροφική αξία. Επίσης, σε αντίθεση με τα πράσινα, τα
λευκά σπαράγγια χρειάζονται καθάρισμα πριν την κατανάλωση.
Δεν χρειάζεται να
επιλέξετε βιολογικά
Τα σπαράγγια βρίσκονται ανάμεσα σε αυτά τα φρούτα και λαχανικά που διατηρούν τα χαμηλότερα υπολείμματα μικροβιοκτόνων,
κάτι που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να αγχωθείτε να τα απολαύσετε βιολογικά.
Καλού κακού, όμως, δείξτε προτίμηση στη βιολογική τους εκδοχή.
Είναι σούπερ επιλογή
για hangover
Ακόμη κι αν δεν είστε της υγιεινής διατροφής, έχετε πάντα μερικά σπαράγγια εύκαιρα,
καθώς σύμφωνα με έρευνες είναι κατάλληλη τροφή για έπειτα από μια ξέφρενη νύχτα
αλκοόλ, καθώς καταπραΰνουν την
επίδραση του hangover.
Σημείωση μπλόγκερ: Τα σπαράγγια τα έμαθα
περιέργως πως. Θυμάμαι πριν μερικά χρόνια στο χωριό μου, Σπερχογεία Μεσσηνίας (και
επί το κοινώς λεγόμενο Κουρτσαούσι [=ελληνικότατο όνομα από τις δύο παλιές
οικογένειες του χωριού Κούρος και Τσαούσης, πριν προστεθεί (γύρω στο 1800) και
η οικογένεια «Δούσης»], τα πρωινά λοιπόν κάποιοι
γνωρίζοντες κάτοικοι έβγαιναν πρωί στους ελαιώνες [χωράφια] και μάζευαν κάτι
περίεργα χόρτα κάτω από ελιές (δέντρα) που αργότερα ρωτώντας τους έμαθα ότι
είναι σπαράγγια που μαγείρευαν με αυγά [τέλειο πρωινό].
Συμπέρασμα: Ρωτώντας μαθαίνεις μερικά πράγματα και αρκετά …θαύματα !