ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΝΑΣΑ ΓΙΑ ΑΠΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΗ

Τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσει να δημιουργηθεί ατμόσφαιρα στην Άρη αναζητά η NASA.

Αυτήν τη στιγμή, ο Κόκκινος Πλανήτης διαθέτει μια ατμόσφαιρα, η οποία περιέχει μόλις 0,13% οξυγόνο, σε σύγκριση με το 21% που υπάρχει στη Γη. Το διευθυντικό στέλεχος της NASA, Robert Lightfoot, θέλει να αξιοποιήσει όλες τις υπάρχουσες δυνατότητες και σε συνέντευξή του στον δικτυακό τόπο, Futurism, ανέλυσε το πλάνο της υπηρεσίας: «Στο Mars 2020, υπάρχει ένα πείραμα όπου θα προσπαθήσουμε να παράγουμε οξυγόνο από την ατμόσφαιρα στον Άρη. Προφανώς αυτό είναι κάτι που δεν έχουμε ξανακάνει».
Το σχέδιο, λοιπόν, του Mars 2020 έχει ως εξής: όταν το επόμενο ρομπότ φτάσει στον Άρη με την αποστολή του Rover 2020 της NASA, θα φέρει μαζί του μικροβιακή ζωή, όπως φύκια και βακτήρια. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι εάν μπουν οι μικροοργανισμοί στο έδαφος του Άρη, θα αρχίσουν να δημιουργούν οξυγόνο. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσε να δημιουργηθεί οξυγόνο για μία αποικία, καθώς και να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο πυραύλων για να τροφοδοτήσει τα διαστημόπλοια.
Στο αρκετά φιλόδοξο πλάνο της ΝASA υπάρχει ο σχεδιασμός για τη δημιουργία μίας τεχνητής μαγνητικής ασπίδας που θα προστατεύει την πολύτιμη ατμόσφαιρα. Εντούτοις, η επόμενη φάση της εξερεύνησης του Διαστήματος και της δημιουργίας διαστημικών οικισμών περιστρέφεται γύρω από το Φεγγάρι, σε μία σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Από εκεί, όμως, θα είναι πιο εύκολη η επανδρωμένη αποστολή στον Άρη.

Υ.Γ (ΜΠΛΟΓΚΕΡ): ΛΙΓΟ ΦΙΛΟΔΟΞΟ ΑΛΛΑ ΕΦΙΚΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΑ "ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΑ" ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΟΞΥΓΟΝΟΠΟΙΗΣΗΣ