Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΙΣΑΡΑ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ ΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΕΝΑΡΕΤΗ, ΑΛΛΑ ...

Ο πανικός από την άθλια διαχείριση της τραγωδίας στο Μάτι οδηγεί τον πρωθυπουργό και τους στενούς του συνεργάτες σε μία ακόμα πολιτική αποτυχία, αυτή με την «επίθεση» κατά των αυθαιρέτων και της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στις παραλίες.

Μία κλειστή για τους πολίτες παραλία είναι και αυτή στην οποία διαμένει τα τελευταία καλοκαίρια ο πρωθυπουργός με την οικογένειά του. Πρόκειται για κατοικία σε συγκρότημα που έχει χτίσει στο Σούνιο, πάνω στο κύμα, γνωστή εφοπλιστική οικογένεια και στην είσοδό της υπάρχει πινακίδα που γράφει «αδιέξοδος». Η περιοχή είναι πευκόφυτη και γενικά το συγκεκριμένο σημείο στο Σούνιο θυμίζει την άναρχη δόμηση στο Μάτι και τις αδιεξόδους που στέρησαν στους πυρόπληκτους την πρόσβαση στη θάλασσα.
Όπως βέβαια και σε πολλές άλλες περιοχές ανά την Ελλάδα. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει σπουδάσει μηχανικός. Και η οικογένειά του ασχολείται αποκλειστικά με τις κατασκευές. Από την εποχή του πατέρα του, ιδιοκτήτη της περίφημης εταιρίας «Σκαπανεύς» που λειτουργούσε την περίοδο της δικτατορίας. Συμπτωματικά, εκείνη ήταν η περίοδος όπου ξεφύτρωσαν παντού σε όλη τη χώρα τα αυθαίρετα και οι μοναδικές τεράστιες κατοικίες «πάνω στο κύμα» με κλειστές διόδους και υψηλές μάντρες.
      ΕΠΙ ΧΟΥΝΤΑΣ
Την περίοδο της Χούντας υπήρχαν τρεις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες οι οποίες έπαιρναν και δουλειές στο εξωτερικό, όπως για παράδειγμα στην Αφρική. Ήταν η «ΣΚΑΠΑΝΕΥΣ ΑΤΕ», με συνιδιοκτήτη τον εκλιπόντα σήμερα Παύλο Τσίπρα, πατέρα του πρωθυπουργού, η «ΕΔΟΚ-ΕΤΕΡ» και η «ΑΡΧΙΡΟΔΟΝ». Ηλικιωμένοι σήμερα μηχανικοί, γνώστες του κλάδου την περίοδο της επταετίας, λένε σε όσους γνωρίζουν ότι θα είχε τεράστιο ενδιαφέρον να βρει κανείς από τα αρχεία τι ακριβώς έχτισαν στη χώρα οι εταιρείες αυτές, μαζί και η «ΣΚΑΠΑΝΕΥΣ».
Την περασμένη Τρίτη, ο Αλέξης Τσίπρας «προήδρευσε σύσκεψης» που πραγματοποιήθηκε στο Λαύριο με τη συμμετοχή συναρμόδιων υπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων. 
Το πρώτο που αναρωτήθηκαν οι δημοσιογράφοι ήταν γιατί ακριβώς επελέγη το Λαύριο και αν υπήρχε κάποιος συμβολισμός ή κάποιος ιδιαίτερος λόγος. Μάταια όμως. Κανείς λόγος δεν υπήρχε για μία σύσκεψη που έπρεπε να γίνει στην Αθήνα, για παράδειγμα στο αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών αφού αυτό ήταν και το αντικείμενο, δηλαδή τα μέτρα για την αυθαίρετη δόμηση. Απλώς ο πρωθυπουργός, επειδή κάνει τις διακοπές του στο Σούνιο, δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να εγκαταλείψει για πολύ την ιδιωτική παραλία του, οπότε στήθηκε άρον άρον η φιέστα με τις δηλώσεις και επέστρεψε στο παρακείμενο παραθεριστικό του θέρετρο.
Όπως είπε, «η κυβέρνηση θα προχωρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα, με βάση τη σχετική προτεραιοποίηση, στην κατεδάφιση 3.200 αυθαίρετων κτισμάτων και κατασκευών που έχουν ήδη τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης, με ευθύνη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Κτίσματα που βρίσκονται σε ζώνη αιγιαλού, αναδασωτέες δασικές εκτάσεις σε εθνικούς δρυμούς και ρέματα στην Αττική και αποτελούν άμεσο κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια θα κατεδαφιστούν. Τα 3.200 αυθαίρετα κτίσματα αφορούν στην Αττική και το ίδιο θα συμβεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα».
   Η «ΠΑΓΙΔΑ»
Ο ίδιος δεν θέλησε να σκεφτεί τη νέα παγίδα που του έστησαν ανίκανοι και αφελείς σύμβουλοι. Και τούτο διότι από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού φαίνεται η πρόθεσή του να κατεδαφίσει ό,τι «αποτελεί άμεσο κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια». 
Έτσι, λοιπόν, λόγω των νόμων για τις νομιμοποιήσεις των αυθαιρέτων, τα περισσότερα κτίσματα που αποτελούν δημόσιο κίνδυνο είναι πια νόμιμα. Άρα, δημόσιο κίνδυνο αποτελούν μόνο εκείνα που οι ιδιοκτήτες τους δεν τα νομιμοποίησαν; Διότι τα νόμιμα δεν κατεδαφίζονται. Αλλά σύμφωνα με τον πρωθυπουργό που το εκστόμισε υπάρχει προφανώς διάκριση στα κτίσματα που είναι επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια. Τα μισά που είναι επικίνδυνα δεν πειράζονται, άρα θα πάψουν να είναι και επικίνδυνα; Μία ακόμα πολιτική απάτη, λοιπόν, η οποία φυσικά θα αποκαλυφθεί πολύ σύντομα, όπως βέβαια και όλες οι προηγούμενες με πρωταγωνιστές τον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο.
Εύλογα κυριαρχεί το ερώτημα μεταξύ όσων γνωρίζουν: Ο Αλέξης Τσίπρας θα κατεδαφίσει αυθαίρετα της εποχής που στον κατασκευαστικό κλάδο μεσουρανούσε ο πατέρας του με τη «ΣΚΑΠΑΝΕΥΣ»; 
Στις συνεντεύξεις του, ο Αλέξης Τσίπρας για να αποκρούσει το επιχείρημα ότι ο πατέρας του ήταν εργολάβος και έπαιρνε έργα τον καιρό της Χούντας, απάντησε ότι ο Παύλος Τσίπρας φυλακίστηκε επί Χούντας. Στην πραγματικότητα, ο πατέρας του συνελήφθη όταν η Αστυνομία αναζητούσε τον αδελφό του Ηρακλή Τσίπρα ως στέλεχος της ΕΔΑ. Επειδή δεν τον βρήκαν, συνέλαβαν τον Παύλο ο οποίος σε λίγες μέρες επέστρεψε στο σπίτι του.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αποκάλυψη της Βίλμας Μαυροματίδου στην ομιλία της στην εκδήλωση «Αφρικής Μέθεξη» τον Μάιο του 2015 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Όπως είπε, το οδικό δίκτυο του Καμερούν, που είναι εκπληκτικό και το χαίρονται οι κάτοικοί του, είναι κατασκευής της ΕΔΟΚ-ΕΤΕΡ, εταιρεία με την οποία συνεργάστηκε και ως στέλεχος ο πατέρας του πρωθυπουργού. Τότε, επί Χούντας. Δύσκολο επί Χούντας, φυλακισμένος να έπαιρνε και δουλειές στο εξωτερικό.

Του Χρήστου Γιαννάκου (Εφ. "ΤΟ ΚΑΡΦΙ")